Kategorier
Juridik

Vad du bör tänka på om dolda fel i huset upptäcks efter köpet

Dolda fel i hus kan orsaka stora problem efter husköp. Ta reda på vad lagen säger, vilka ansvar som gäller och hur dolda fel hanteras juridiskt. Läs mer här.

Dolda fel i ett hus är något som kan ställa allt på ända när ett husköp har genomförts och problemen visar sig långt efter tillträdesdagen. Många köpare blir överraskade av hur svårt det kan vara att upptäcka fel på egen hand vid en visning, trots noggranna inspektioner. Ett dolt fel kan exempelvis röra sig om dolda fukt- eller mögelskador, fel på elinstallationer eller felaktigt dragna VVS-system – sådant som kräver viss fackkunskap för att upptäckas.

Det finns ett komplicerat juridiskt ramverk kring dolda fel i hus, vilket innebär att köparen ibland måste bevisa att ett fel kan bedömas vara dolt och inte kunde ha upptäckts vid en vanlig undersökning. Samtidigt måste det vara ett fel som fanns redan vid köpet, även om det inte var synligt eller enkelt att konstatera. Att snabbt ta kontakt med sakkunniga blir därför ofta avgörande för att kunna förstå rättsläget och undvika onödiga ekonomiska förluster..

Vad innebär dolda fel i hus enligt svensk lagstiftning?

Begreppet dolda fel används inom svensk fastighetsrätt för att beskriva sådana brister eller skador som köparen inte kunde upptäcka före köpet, men som ändå fanns där när köpet genomfördes. Det kan exempelvis handla om konstruktionsfel, vattenläckage som inte visat sig än eller bristande fuktskydd bakom ytskikt.

Säljarens ansvar regleras i jordabalken och dolda fel i hus leder ibland till krav på prisavdrag, skadestånd eller hävning, beroende på felets omfattning. Det ställs dessutom höga krav på såväl köparens undersökningsplikt som säljarens upplysningsplikt. För den som drabbas av ett dolt fel i sin fastighet gäller det att agera skyndsamt, eftersom reklamationsfrister och möjligheten att bevisa att felet är dolt kan vara avgörande för utgången i en tvist.